6.2.08

Mandariinien salat

iina, siinä vasta vieras kieli. Kaikki on melkein niin toisin kuin kuvitella saattaa: äänteet, merkit, ajatuksetkin joiltain osin. Kielioppi on äärimmäisen analyyttinen, diskreetti ja karu, mutta kielenoppijan hahmotuskyky joutuu koetteille: kuinka tunnistaa oikein kukin koodin osanen ja kuinka lukea merkitysrakenne niiden kombinaatioista?

Klassisessa kiinalaisessa kalligrafiassa voi nähdä kasvoja ja muuta hassua, mutta nähdä joka koukerossa oikea merkki, kas, tuossapa vasta taito – ja osoitus inhimillisen symbolifunktion voimasta ja mahdollisuuksista. Yksittäinen merkki ei ole mikä tahansa neliömäinen rykelmä tikkuja ristissä vaan myös liikesarja, tietyssä järjestyksessä piirrettyjen viivojen rytminen hahmo.

Onnellista rotan vuotta!

1 kommentti:

Homo Garrulus kirjoitti...

Tämä on tärkeää, sillä nämä kiinalaiset pyytävät meitä nyt kaivamaan toisen maailman perustaamme, eli maan alle. Me teemme kuten Vanhanen sanoo ja uskomme kaivamamme luolia olevan sitten kaivostyötä varten mutta minä uskon, että tässä mietitään ihan erilailla sieltä, missä jo on aika tiheetä. He haluavat keksiä maata maan alla niissä alueissa jossa jo on infraa. He eivät siis halua muuttaa Siperiaan missä olisi tilaa eikä muihin erämaihin sillä se on kallista. On siksi heille edullista, että Jenkit saavat rahaa kun me teemme jenkkien pyynnöstä luolia ja kun kaikki on valmista ottavat ydinaseensa ja pamauttavat meidät omiemme avulla tuonne maan alle scifi leffojen tuoman skenarion mukaan. He siis valtaavat nämä upeat maisemat joissa jo infra ja kylät ja kaupungit valmiina ja meidät työnnetään maan alle varaosa-tehtaaksi. Meidän kiltti kansa ei siis tule edes pääsemään ylös niinkään pitkään, että näkisivät auringn sillä kaikkeen tottuu kun sitä on saanut uskoa, että näin vaan on. Kun suomalaiselle on sanottu jotenkin ylempääpäin että näin on, niin se on jo kiveen hakattu. Niin kova on herranpelko. Myyvät toisensa voisi sanoa, ihan kuten jotkut ihmisryhmät myyvät muita ryhmiä jotta itse saisi olla paras.

Tähän on vain yksi lääke: havahtuminen ansaintalogiikan oikeaan polkuun ja sen jälkeen higer order knowledge jonka takia kukaan ei pääse sellasta tekemään. Se pitää aloittaa ajoissa sillä siihen menee vähintään yksi sukupolvi ja nämä jotka minua nyt estävät luulevat vain että heidän oma gloria (konsumerismi) joutuu kokonaan pois ja sen takia he vastustavat minua vaikka tulevat silti tarvitsemaan minun tyyppistä tietoa joka tapauksessa. Sen takia minua ikävä kyllä luetaan - yrittävät nyt olla parempia kun ovat sen uskomuksen itselleen laittaneet.

Tämä kiinan tapa ajatella ja merkkikieli ja myös ei-merkit ovat pakko oppia