12.10.07

Univalitus


net, ne tulisi hyväksyä. Miksi vastata näin mielettömään kysymykseen? Millaista todellisuutta uni muka uhkaa? Miksi olen huolestunut unen kunniasta? Miksi en ole jo nukkumassa?

Unennäkijä on vallaton, riippuvainen vain mielikuvista, tunteista ja tiloista. Uni propagoi anarkistista, antimaterialistista, pluralistista ideologiaa – in your dreams: uni jallittaa selittäjiään.

Samaan aikaan unta, kuten rakkautta, lähestytään kliseisen estetiikan kautta. Miksi uni ei voita jäljittelijöitään?

Jokainen osaa unissaankin koota merkityksensä. Mikä siinä valvetilassa on niin vaikeaa?

Runous on sarja epätoivoisia yrityksiä päästä unen tasalle. Lannistava ajatus, tuomittu omaan latteaan epävarmuuteensa.

Mikä viheliäinen kompromissi on riistänyt meiltä kaiken muun kuin tahdonvoiman ja siitäkin jättänyt jäljelle vain kaikkein viheliäisimmän osan, sen, joka takaa järjestyksen ja korvaa epävarmuuden mutta tuhoaa arvokkuuden? Miten unetonta ja mitätöntä ihmiskuvaa meille syötetään ja miksi?

17 kommenttia:

siri kirjoitti...

uneton ihmiskvua..ehkä se on siksi että meidän on huolehdittava ihmisistä

Timo kirjoitti...

On huolehdittava, muitta huolehdimmeko oikein? Tätä koetan pohtia hämärän unisarjani jatko-osissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ja ei. Tietty määrä unettomuutta tarvitaan esim rakennustyömaalla Eihän sitä kukaan huvikseen duunia tee, mutta jos kukaan ei tee, talvella meille käy kuin heinäsirkalle. Toisaalta monet ihmiset tarvitsisivat arkipäivän vastapainoksi unia, ja vaikkapa ihan lakonisesti voi todeta, että jaksaisivat sitten tehdä duuniakin paremmin. / mc

Timo kirjoitti...

Kenties unennäkö on osa nukkumista ja lepoa, mutta se on aivan erityinen levon muoto sikäli, että se niin sanotusti tuottaa sisältöjä. Se, miä alustavasti haeskelen, on unennäön paikka kulttuurissa: mikä se on ja mikä sen pitäisi olla?

Ripsa kirjoitti...

Oletko lukenut Calderonin näytelmän Elämä on unta? Siis näytelmässä ei ole kysymysmerkkiä.

On siinä jonkinmoinen vastauksen poikanen, muistaakseni. Mutta ei se minua tyydyttänyt.

Olen pari kertaa saanut vastauksen vaikeaan ongelmaan unissa. Kummassakin oli kyse matematiikasta.

Ekassa oli ehtolaiskuulustelu edessä geometriasta. En ollut tajunnut aiheesta mitään, kunnes kuulustelua edeltäneenä päivänä uni antoi vastauksen siihen, miten geometrisiä kuvioita voi lähestyä. Kyse oli avaruusgeometriasta. Olin 14-vuotias.

Toinen tismalleen samanlainen tilanne oli aikuisena, n. 30-vuotiaana, kun piti mennä tilastotieteen tenttiin. Samoin uni kertoi minulle periaatteen ja loppu oli laskemista.

Ainakin minulle tämä kertoo siitä, että alitajunta työskentelee hirmuista vauhtia kun päivätajunta ei tajua asioista mitään.

Joskus ne voivat yhdistyä onnellisesti.

En tarkoita tässä pelkästään hyötynäkökohtia. Olen ratkaissut unissani myös ihmissuhteita, jotain tekstiä, jonkun kurssin pitämistä, jopa tapaa miten lähestyä jotakuta ihmistä puhelimitse.

Pääsen eteenpäin jättiloikkia ja suunta on yleensä aivan toinen kuin olin ajatellut.

Sitten on tietenkin unien näkemisen välttämättömyys, joka on ehkä joidenkin asioiden torjumisessa tai jonkun tunteen tunnistamisessa.

Ei ole pakko lukea Freudin Unien tulkintaa, vaikka sieltä kyllä löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista. Freud on hieno sanankäyttäjä.

Homo Garrulus kirjoitti...

http://www.city.fi/yhteisot/blogi/zarahustra/
tiedon kerrostumat joutuvat ahtaalle ilman unta mutta unettomuus toimii adrenaliinin kannalta toisella tavalla: ihminen rupeaa syömään sokeria kun on väsynyt. Se on temppu saada lihavaksi, jotta sitten kaupallinen terveydenhoito saisi ns. auttaa pois (kunhan vakuutusyhtiöt ensin on saatu pullistumaan lisääntyneestä rahasta joka pumppautuu sillä, että tietyt firmat myyvät tulevaisuuden odotuksia eikä tämän päivän reaaliosaamista). Raha tulee siis pörssin avulla maahan, ukkojen palkat nostetaan taivaisiin jonka jälkeen kansa rupeaa kateelliseksi ja sen jälkeen kateus on vipu sille, että inflaatiota pyöritetään ja sen seuraus on matala työttömyys . Kun inflaatio on saatu hillittyä nostetaan työttömyyttä ja näin on sitten uusia kohderyhmiä jolle syöttää sokeria mm alkoholin muodossa. Työtön lyö lapsiaan ja juo viinaa: sehän heille passaa.
Näin on siis tiedon kerrostumia junailtu pitkän tähtäimen strategialla (yli yhden eliniän) ja tämä on tapa rullata bisnistä maahan, missä ei muuten olisi niin paljon bisnistä. USA:n mukaan 80% terveydenhoitokuluista (joka on miljaardeissa) ovat ns. turhia, sillä ihmiset jopa leikkauttavat rasvansa kahdesti: eivät siis opi.
Menevät rasvaimuun koska se on nopein tapa ja samalla saa mässätä.
Vakuutus maksaa on heidän vastaus.

Tätäkö ollaan ottamassa Suomeen?

Homo Garrulus kirjoitti...

Unet kertovat paljon ja myös raja milloin on unessa ja milloin ei ole: se vasta mielenkiintoinen raja onkin. Jutellaan siitä myös joskus kunhan opiskelen lisää. Lue mm "Art and Engagement"; Berleant, Arnold (1991) joka pohjaa tietonsa taiteen tulkinnalle.

Hienoja asioita, joita ymmärrettiin jo 1923 (Wallace Stevens), joka kirjoitti "Six significant landscapes" - ja vertaa uuteen bestselleriin muutama vuosi sitten, jonka nimi on Refraiming Business, When the map changes the landscape. Richard Normann.

..

Huomaa, että kaikki tieto on jo ihmisillä mutta tiedeyhteisö antaa jokaisen sukupolven kiemurrella läpi koko skaalan, uudelleen ja uudelleen....se on valtava hermeneuttinen ympyrä joka ennen oli yli 100 vuotta mutta nyt kun informaation jakaminen on nopeutunut se kipuaa omaa häntäänsä kiinni....ja nyt alkaa paljastua myös se, miksi Nag Hammadi on ollut salassa. Tässä on silti samalla toinen aspekti joka liittyy oppimiseen: ihminen joutuu itse oppimaan asiat, eikä riitä, että tuovat ylhäältä. Mutta nyt ei silti olla osattu tulkita eettisyyttä ja kypsymistä oikein: sitä tietoa eivät pahemmin puineet niihin aikoihin sillä kirjakieli ei ollut tullut sekoittamaan: kaikki puhuttiin ja nykyajan sekoilu on nimenomaan semiotiikassa: juridiikka ja semiotiikka: ja miljoona tapa tulkita merkitys/tarkoitus/käsitteiden määritelmät koska jo sanalla määritelmä on Harperin dictionarissa yli 10 varianttia.

Kirjakieli on hyvä asia, mutta eettisenä kokoonpanona liian litteä koodisto: kirjaimet ovat merkkejä ja jokainen tyhjä rivi on sitä myös. Tulkinta menee omaa rataa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä uskon, vaikka ei liity uniin (saatan nähdä painajaisia tietysti)
että tuo äskeinen tv-uutinen siitä,
että 80000 salasanoja ovat vuotaneet
nettiin: on keksitty uutinen: minä
en sen takia muuttanutkaan minun sala-sanaa: juju olikin juuri siinä:
piti niinkuin nähdä (minun työtilani on jaettu, näkevät missä olen mutta
eivät pääse suojattuihin kolmansiin tiloihin) minkä salasanan vaihdan ja
minkä en: kopiointi oli päällä, se
näkyi myös internetin liittymässä: vaikka internet-verkkomme näytti pimeältä oli silti internet päällä. Miten helvetissä? Jokin kakkostapa olla läsnä vaikka airport oli poissa pelistä? Minä en tunne näitä riittävän hyvin mutta intuitioni sanoo, että on liian paljon keksittyä: taitaa koko www olla sama kuin pirun 666. Joku sen jossain sanoikin monta vuotta sitten: minä uskon myös. Humbuugia vaikka antavat samalla meidän käyttää aikaamme näissä blogeissa: ne ovat seuraavat joita ottavat pois ja sulkevat.

Kuulin jo (juutalaisten) leirissä että näin on tarkoitus. Ei tarkoita, että olisi koko ryhmä, ihan kuten mustalaisetkaan ole koko ryhmä joka räyhää metrotunneleissa. On siis vain joku osa - fundamentalisteja nekin - myös meillä Suomessa. Ei pidä pelästyä; kiusaajat ovat oikeasti enemmän pelkääviä kuin ne, joita kiusataan.
Sano silti eteenpäin: verkko EI OLE TURVALLINEN SILLÄ infiltraatio on liian tuttua puuhaa: huolto- ja adminhenkilökunnat ovat lähinnä, ja kaikenlaiset ns. kapasiteetti-ihmiset. Näissä on sellaisia, joita pitää varoa koska ei ole mitään moraalia joillakin: sen näin kun itse tein töitä näissä firmoissa: ihan sekavia narkomaaneja osa heistä. Tekevät mitä vaan rahasta.

sorry for that..

Anonyymi kirjoitti...

ei kukaan huvikseen duunia tee..eh.onkohan seniin

ripsa mulle taax kävi niin että ylioppilaskirjoitusten aamuna sain päähäni lukea sokrateesta
ja kävi, että istui kuin valettu kysymykseen

Anonyymi kirjoitti...

miten uni on antimaterialistinen

Timo kirjoitti...

Tuo unen antimaterialistisuus oli heitto, joka, kirjoitellakseni taannoisia mietteitäni auki, liittyy etiikkaan pikemminkin kuin ontologiaan.

Homo Garrulus kirjoitti...

Intuitio kasvaa kun osaa herkistyä sille ja samalla on itse enemmän vaarassa sillä ihmiset taas eivät siedä toisia, joilla on tämä herkistymä vaikka siitä ei edes keskusteltaisi. Ovat vain valmiiksi v-maisia sen takia, ettei ole ihan samanlainen. Minä alan vasta nyt tottumaan. Minäkin näen asiat aivan kuten joku toisi minulle asiat eteeni.

Anonyymi kirjoitti...

miten se liitty etiikkaan

Homo Garrulus kirjoitti...

"Mater: Miten se liittyy etiikkaan?"

Tarkoitat intuitiota? Minä uskon kuten Wittgenstein, että logiikka (best practise, ei formaali) ja eettisyys on sama asia. Se johtuu siitä, että ihmiset ovat kaikki yhtä ja kun joku remmi rupeaa toimimaan liian voimakkaasti muiden sisäinen logiikka rupeaa vääntymään vastakkaiseen suuntaan tasapainon takia (lue Platonin kuva sielusta).

Tästä syystä minä koen, että intuitio on vain kysy pysyä balanssissa (vrt hermeneutiikka ja sisäkorvan malli) sillä balanssi eli tasapaino on korvan kautta: jos sairastumme tasapainohäiriöön se johtuu kristalleista, jotka juuttuvat korvaan vääränlaisella tavalla. Se on harvoin mitenkään vaarallista (ei myöskään vanhuksilla jolla on tämä tavallaista, eli heitä huimaa).

Intuitio on siis kyky ylläpitää tasapainoa. Tämän takia korva on silmä tärkeämpi elin kun puhutaan totuudesta ja totuuden ymmärtämisestä. Minä koen totuuden olevan ihmisen intuitio suhteessa ympärilläolevaan maailmaan ja toiseus olevan totuus suhteessa sosiaaliseen maailmaan. Tee tästä väitöskija tai artikkeli: nouse sen kautta?

Rakkaus ei juuri liity kumpaankaan:rakkaus on kyky irrottautua tuosta totuudesta/toiseudesta mutta tehdä se armollisesti.

z

Ripsa kirjoitti...

Huh, H.G., minua jo huimaa.

Uusi aatokseni on sellainen, että koska on toisen korvan kuulo poissa ja toisen häipymässä ja jatkuvasti huimaa, niin niissä korvissa on semmoinen vika että en ole rakastanut niitä tarpeeksi.

Rakkaus korvaa kuulon? Jos rakastaa rupeaa yhtäkkiä kuulemaan?

Syvästi henk.kohtaisella tasolla mielenkiintoinen ajatus.

Homo Garrulus kirjoitti...

Ripsa: Lovve :)

Homo Garrulus kirjoitti...

C.S.Peirce sanoo, että totuus on luonnossa eli on aikaan sidottua ja ihmisten mielessä keksittyä.
Totuutta kuvaa hyvyys. Mutta minun mielestä rakkaus on eri asia kun hyvyys: se on myös pahuus tai hyvyyden aikaan- saaminen, joka joskus menee antihyvyyden kautta ilman, että tekee pahaa.

Hyvyys ja antihyvyys=balanssi jota säätää korva loppupäässä.
Menee entistä kummalliseksi, pitää myöntää....;)