20.3.09

Itseapua snobeille 3

Työhuone parantaa keskittymiskykyäni. Se on esimerkki olosuhteisiin kiinnittyneistä itsesuggestiivisista voimista, joita en ole kyennyt ymmärtämään enkä ennakoimaan. Olen nähnyt paljon vaivaa luodakseni asuntooni otolliset olosuhteet, mutta jokin vaivaa... Kuinka on mahdollista, että aikuisella miehellä on elämä näin huonosti hanskassa? (Kokeile esittää tämä kysymys ensin tuohtuneella, sitten neutraalilla ja lopuksi filosofisella äänensävyllä.) On ollut, siis.

Säilyttääksemme toimintakykymme tarvitsemme olosuhteita, joissa elämä kadottaa hahmottoman kokonaisvaltaisuutensa.

Ei kukaan nujertuneena rupea hallitsemaan, vaikka osaisi.

Alhaalta käsin on vaikea hallita, elämäänsä tai mitään. Leikki osoittautuu leikkijäänsä mahtavammaksi, kuvat ja sanat kurittavat tai karkaavat. Alistuneen toiminta vaikuttaa oikukkaalta ja irrationaaliselta – feminiiniseltä, sanoisivat patriarkaatin edustajat (– lapsenomaiselta, sanoo ulkoinen tai sisäinen vanhempi).

Kerrotaan, että Thales putosi kaivoon, koska katsoi ylospäin. Tuijotti onneksi tähtiä eikä muita ihmisiä.

Vertautuminen näyttäisi olevan taito. Metodi se voi olla vasta toissijaisesti. Siksi en oikein jaksa uskoa "metodisen alemmuudentunnon" toimivuuteen. Omaan "metodiseen melankoliaani" uskon lähinnä siitä syystä, että tiedän olevani enimmän aikaa varsin iloinen, jopa huoleton.

Ei kommentteja: