27.8.10

Ankarimmasta mielestä

Opinnäytteen tms. tekemistä helpottaa, kun muistaa ja hyväksyy, ettei ole synnyttämässä sitä itselleen. Taiteessa ei ole tätä takaporttia. Ei myöskään filosofiassa kaikkein ankarimmassa mielessä.

Filosofinen mielenlaatu on luullakseni sellainen, joka käyttäessään sanaa "filosofia" huomaa aina tarkoittavansa filosofian käsitettä ts. 'filosofiaa'.

3 kommenttia:

Matti kirjoitti...

En ymmärtänyt loppulausetta. Mielestäni filosofia ankarassa mielessä on nonsensea joka ymmärretään nonsenseksi. Vain löysät filosofit voivat kuvitella väittävänsä, kieltävänsä, uskovansa tai ajattelevansa filosofisia propositioita.

Timo kirjoitti...

Tuo loppulause oli hieman keventäväksi aioittu kommentti siihen tapaan, jolla sana "filosofia" esiintyi edellisessä virkkeessä. Semanttinen puristihan olisi nimittäin saattanut vaatia sen ympärille yksinkertaisia lainausmerkkejä.Filosofinen puhe filosofiasta on tahtoo olla aina vähintään implisiittisesti määrittelevää tai muulla tavoin metafilosofista, ts. "filosofia" näyttää useammin viittaavan omaan käsitteeseensä l. 'filosofiaan' pikemmin kuin referenttiinsä eli filosofiaan, mitä ikinä se onkaan (filosofian laitoksella tehtävää konkreettista työtä tms.), sikäli kuin näitä kahta voi edes erottaa toisistaan: kenties itse käsite 'filosofia' ja eräät muutkin abstraktiot ovat tässä suhteessa problemaattisia elleivät peräti patologisia tapauksia. (Cum grano salis.)

kattoratsastaja kirjoitti...

Opinnäyte on vähän kuin virtsanäyte. Kannattaa luovuttaa pois sellaisena kuin se luonnostaan tulee ja antaa muiden arvostella.