Huonosti menee mutta
Rahvaan tyhmyys heikentää eliitin moraalia.
Eliitin tyhmyys heikentää rahvaan moraalia.
Rahvaan heikko moraali tyhmentää eliittiä.
Eliitin heikko moraali tyhmentää rahvasta.
julkinen pöytälaatikko ja sielupuolen päiväkirja; aiemmin Aika ja minä
Rahvaan tyhmyys heikentää eliitin moraalia.
Eliitin tyhmyys heikentää rahvaan moraalia.
Rahvaan heikko moraali tyhmentää eliittiä.
Eliitin heikko moraali tyhmentää rahvasta.
Timo 13.25
6 kommenttia:
Kannatan sellaista poliittista korrektiutta, että sanaa tyhmyys sensuroitaisiin. Toisin sanoen ei väitettäisi, että joku on tehnyt kannaltaan suboptimaalisen ratkaisun ellei ole varmaa tietoa hänen päämääristään ja käytettävistä keinoista (jne.) Kuten ei yleensä koskaan ole.
Tyhmyys (kuten pelko ja vastaavat psykologiset sanat) ovat käteviä leimaamaan eturistiriidat pelkiksi yksilöiden kognitiivisiksi heikkouksiksi ja sitä kautta maalaavat maailmasta vajaata eli väärää kuvaa.
Minusta tyhmyyden suhteen on suhtauduttava niin kuin kaikkeen joka aiheuttaa esteitä. On siitä nyt ainakin kyettävä puhumaan.
Pitkän iän tuomalla ankaralla lopullisuudella vakuutan että tyhmyys on hankittu ominaisuus. Siitä poikkeavat vain muutamat syntymässä vammautuneet tai geenistöltään poikkeavat.
Eliittiä en tosin tunne, mutta tuo Timon säerivi tuntuu loogiselta. Juuri tuolla tavoin voi ruveta menemään todella huonosti.
sanavahvistussanana maliked, johon yhdyn.
Sanoisin, että voimakkaampi virtaus on aina ylhäältä alaspäin niin fysiikassa, kuin sosiologiassakin.
(Painovoimakin on ehkä vain entropian erityistapaus?)
Ajatellaan vaikka natseja Nietzschen irvikuvana ja sitten vielä toisiaan tyhmimmän mahdollisen punkrockin tahtiin konserteissaan hakkaavia (moraalia kohottavaa ilmeisesti - tälle tanssityylille on muuten myös joku nimensäkin, jota en valitettavasti muista) uusnatsiskinejä eli boneheadeja beethovenit, goethet ja wagnerit sankareikseen ottaneiden natsien irvikuvina.
Kukaan ei jälkittele täydellisesti, mutta kun jäljittelee idoliaan, sitä täydellisimmin se onnistuu, mitä alhaisempi idolin taipumus on kyseessä. Alhaisin taipumus siis jäljitellään suurimmalla varmuudella.
Ehkä toiseen suuntaan rappio kulkee sitä kautta, että kun eliitti huomaa, miten naurettavaa jälkeä se saa jäljittelijöissään aikaan, se sen sijaan, että korjaisi omia tapojaan, halveksuu massoja entisestään tai omaksuu tai keksii jonkin syntipukin ilmiölle. Seuraus: massat matkivat halveksunnan tai omaksuvat uskon syntipukkiin. Ja ehkä erityisesti eliittiä vastaan?
Kun tätä iteroi, saadaan noidankehä, joka kuvannee modernisaation myöhäistä post-romanttista vaihetta melkoisen mukavasti?
Looginen seuraus: fasismi, johon kuljetaan vastuskykynsä menettäneen libertinismin kautta.
Mikon kanssa pitkälle samaa mieltä.
"Ajatellaan vaikka natseja Nietzschen irvikuvana"... tai Nietzschen ristiriitojen selvittäjänä, käytännön kokeilijoina.
(Painovoimakin on ehkä vain entropian erityistapaus?)
Heh, heitin tämän vain outona mieleentulleena ajatuksena, jonkilaisena runollisena allegoriana, mutta nyt minulle selvisi, että säieteoreetikko Erik Verlinge todellakin väittää, että painovoima nousee entropiasta.
"Starting from first principles and general assumptions Newton's law of gravitation is shown to arise naturally and unavoidably in a theory in which space is emergent through a holographic scenario. Gravity is explained as an entropic force caused by changes in the information associated with the positions of material bodies. A relativistic generalization of the presented arguments directly leads to the Einstein equations. When space is emergent even Newton's law of inertia needs to be explained. The equivalence principle leads us to conclude that it is actually this law of inertia whose origin is entropic. "
Menee vähän far ja out, mutta minusta tämä oli niin hauska tapaus, että piti kirjata ylös.
"If it smells like entropy, and it behaves like entropy, it probably is entropy."
Lähetä kommentti