19.4.14

Itseselitys eli malka lähikuvassa

On aikoihin eletty (vai onko) – kulttuuripessimistikin toteuttaa itseään.Tähän huomioon liittyy ainakin kaksi olennaista näkökohtaa: Ensinnäkin kulttuuripessimisteillä on usein autoritaaris-konservatiivisia käsityksiä itsensä toteuttamisen arvosta (hänestä on hyvin epäilyttävää, kun joku "vain toteuttaa itseään") ja siitä, mikä on taidetta ja mikä ei. Subjektiivisen itseilmaisun yläpuolelle hänellä ei kuitenkaan ole pääsyä sen enempää kuin muillakaan. Toiseksi kulttuuripessimisti on omassa kielteisyydessään ja rappiouskossaan usein haluton ja kyvytön käytännössä taistelemaan edes sitä kielteistä kehitystä vastaan, jota hän äänekkäästi kritisoi, puhumattakaan siitä, mikä on liian lähellä häntä itseään, jotta hän kavahtaisi sitä. Ennustus siis toteuttaa itsensä, koska itsensä toteuttamisen ajatusta ei seurata loppuun asti vaan uskotaan, että vika on muissa eikä itsessä.

[Klo 19.44: Kunpa maaninen Käymälöitsijä vain huomaisi tässä omaan silmäänsä suunnatun piikin.]

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on minusta sisäinen ristiriita jonka voi ilmaista esimerkiksi näin: omaan subjektiiviseen itseilmaisuun ovat tuomittuja ne, jotka tämän itseääntoteuttavan ennustuksen ovat itselleen määränneet.

Timo kirjoitti...

Se on asia, jota ei kannata paeta ikään kuin se kuuluisi maailmaan.

Anonyymi kirjoitti...

Et ole koskaan kokenut minuuden ylittäviä kokemuksia? Kun niitä tarpeeksi kauan systemaattisesti etsii ja järjestelee, alkaa huomata että maailmassa on ollut muitakin jotka ovat tehneet samaa ja saaneet samantyylisiä tuloksia. Missä tässä on subjektiivinen ilmaisu?

Timo kirjoitti...

Sen perusteella, mitä tiedän, minuuden ylittäväkin kokemus syntyy/syntyisi aivoissani. En kiistä sellaisen kokemuksen arvoa (kaipaan itsekin sellaisia; pelkään, että yhä enemmän), mutta mitä se voi kertoa maailmasta oman hermostoni ulkopuolella?

Anonyymi kirjoitti...

Hetkinen, eiväthän kulttuuripessimismi ja itsensä toteuttaminen kai liity toisiinsa mitenkään. Onko tässä jokin kolmas yhteenliittävä tekijä, jota ei olla mainittu?

Timo kirjoitti...

Kulttuuripessimisti suhtautuu pessimistisesti kulttuurin tilaan ja etenkin yksilön mahdollisuuksiin kohentaa sitä omilla pyrinnöillään.

Timo kirjoitti...

…mutta tietenkään (olet tässä ehdottomasti oikeassa) yksilöitä ei tarvitse kurittaa ja kiusata sen takia, etteivät he pysty parempaan kuin siihen, mikä on mahdollista. Se puuttuva tekijä on siis autoritaarinen konservatismi tai antimodernismi, joihin sitoutumista valistuneen kulttuuripessimistin on varmasti syytä välttää, niin helpolta ratkaisulta kuin se voi tuntuakin, helppo ratkaisu kun johtaa tässä tapauksessa jos ei sikaniskafasismiin niin ainakin rappioromantiikkaan ja performatiivisiin ristiriitoihin.

Anonyymi kirjoitti...

"Sen perusteella, mitä tiedän, minuuden ylittäväkin kokemus syntyy/syntyisi aivoissani."

Maailmankuvasi mukaan selität niiden syntyneen aivoissasi. Sitä en toki kiistä. Selitys on eri asia kuin tieto.

Muutkin maailmankuvat ovat mahdollisia. Niitä yhtenäisyyden kokemuksia ja siitä seuraavaa synkronoitua improvisoitua liikettä joita olen itse kokenut paritansseissa ei voi selittää syntyneeksi vain omissa aivoissani.